ketam percik
Bahan-bahan:ketam-5 ekor
minyak
serai-1 batang (ketuk)
gula-2 sudu
garam-secukup rasa
serbuk perasa-sikit jer
santan-150 ml (sukat pakai botol susu anak jer)
Air-300 ml
bahan kisar:
cili kering
bawang kecil-5 ulas
bawang besar-1 labu
bawang putih-2 ulas
halia-1 inci
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bahan kisar sampai naik bau dan pecah minyak;
3. Masukkan gula,garam,serbuk perasa. Kacau sebati;
4. Masukkan serai dan air.Kacau dan biar sampai mendidih;
5. Masukkan ketam,gaul rata.
6. Masukkan santan.Kacau sampai bersalut dengan ketam.Biarkan dalam 20 minit.
7. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Selamat mencuba.. senang jer..
Masak Lemak cili api daging salai
Bahan-bahan:
1 kilo daging salai - di potong nipis
25 biji cili api - dikisar - tk suka pedas boleh kurangkan
8 inci kunyit hidup - dikisar3 batang serai - diketuk
1 cawan pati santan
3 cawan air - nk kuah lebih tambah la santan/air lagi..
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa
cara2nya:
masukkan ke dalam kuali bahan2 kisar dan serai,biarkan masak hingga mendidih..
masukkan daging,gaulkan hingga rata dan masukkan air,rebuskan daging sehingga lembut.
kemudian masukkan santan,asam gelugur dan garam secukupnya,masakkan sehingga mendidih lagi, kemudian bolehlah padamkan api dan sedia untuk dihidangkan...;))
No comments:
Post a Comment